Det er både nemt og billigt at opsætte en markise i haven, således man får en overdækket terrasse. Har man allerede en overdækket terrasse, så kan man med en markise gøre dette udendørs areal endnu større. En markise er jo i bund og grund en slags storebror til en parasol. En parasol kan også fås i flere størrelser, men ofte kan en parasol kun give en begrænset skygge for solen. Det er sjældent, at parasol kan give både beskyttelse mod og regn, således familien kan sidde udendørs og nyde et herligt sommermåltid eller blot et glas vin. Med en markise af god kvalitet er det nu muligt at nyde hele sommeren udenfor i ro og læ for både sol og regnvejr. Om vinteren kan man også have glæde af en markise, men der er ikke så meget hygge ved at sidde udendørs i kulden og nyde et måltid. Men de fleste af årets måneder kan man altså have markisen siddende i forlængelse af udestuen, således familien kan have et slags ekstra rum at færdes i. Mange har også en udendørs altan, som ikke er overdækket. Her kan man have masser af gode timer, som bliver væsentligt bedre, hvis altanen er overdækket med en markise. Dels kan man have ting og sager stående i læ på altanen, og man kan sidde og nyde sommeren til en kop kaffe eller et herligt sommermåltid. Man kan også sagtens sidde og grille på en udendørs altan, og med det ustadige danske sommervejr så er det rarest at sidde i læ for både sol og regn.

Fordele med en markise

  • En markise giver læ mod både sol og regn
  • En markise kan reguleres enten manuelt eller elektronisk til optimal ydelse
  • Giver boligen et ekstra rum især om sommeren
  • En markise kan anvendes både ved en terrasse eller på en altan
  • En markise kan fleksibelt rulles sammen, når den ikke anvendes
  • Der er ingen generende standere eller stolper som ved en parasol
  • Holder duggen på afstand om aftenen
  • Fås i mange størrelser, farver og materialer
  • Holder temperaturen i huset lav pga. sol skygningen

Ulemper med en markise

  • En markise koster væsentligt mere end en billig parasol
  • En markise kan ikke flyttes rundt som en parasol

Gode råd om at anskaffe en markise

Så i mange situationer kan man altså få meget mere ud af en markise frem for en parasol. Måske bør man have begge dele, idet man så åbner begges fordele. Så kan man altid blande dem, således man er garderet til alle situationer. Men nu har du et indtryk af mulighederne for at få mere ud af din bolig om sommeren, idet en markise kan være et godt valg til at give din bolig et ekstra rum. Men du bør også tage følgende ting med i betragtning, før du investerer i en tilfældig markise:

Sørg for at vælge en markise, som passer i størrelse og farve til resten af huset. Tænk også over materialet, som markisen er lavet af. Der er mange ulemper ved at vælge stof, da dette ikke er langtidsholdbart, da det kan mugne. Ofte er det bedre at købe en markise lavet af kraftigt plast. Desuden skal du lige afgøre, og du ønsker en markise med knækarm eller med faldarm. Hører du til den magelige type, så vil du nok anskaffe en markise med motor, således du med en fjernbetjening kan styre markisens hældning. Og hvis du vil passe ekstra godt på din markise, så bør du anskaffe en kassetteboks, som markisen kan pakkes ind i, når den ikke anvendes. Du kan spare mange penge ved at købe markiser online. Det bedste udvalg har jeg fundet hos profilmarkiser.dk, men der kan være andre butikker der kører tilbud fra tid til anden. Husk også på, at der visse steder kræves en tilladelse fra kommunen til opsætning af markiser, men det er oftest i forbindelse med butikker, at der skal bruges en officiel tilladelse.

Billede: ntm1909