Ofte ønsker man fornyelse til sit hjem. Vi bliver trætte af at se det samme hjem i 20 år i træk. Vi vil have et nyere køkken, nye møbler, nye farver eller en ny have. Alting bliver jo også brugt og nedslidt med tiden, og mange gange kan man nemt udskifte på en hensigtsmæssig måde. Men hvordan skifter man lige en have eller en indkørsel? Det er blevet meget udbredt og moderne at anvende belægningssten til både sin indkørsel, sine gangstier omkring huset og haven, terrassen og endda til at skabe små blomsterdekorationer i haven. Der findes mange muligheder til at udskifte de gamle havefliser, som måske bare er blevet slidte, kedelige og måske frostsprængte gennem årene. Der findes mange forskellige typer belægningssten at vælge imellem, men det er generelt en smart måde at skabe en ny og holdbar stil med et smukt udseende til sin bolig. Især herregårdssten er praktiske og smarte at anvende, idet de er små og solide, hvilket gør dem nemme at anvende til alle mulige formål. De findes jo i flere størrelser og farver, således man nemt kan skabe sin helt egen unikke stil, når man designer sin nye terrasse eller indkørsel. Man kan eventuelt lægge dem selv hvis man er en gør-det-selv type, men ofte kan det godt betale sig at få en fagmand til at klare opgaven. Det kræver nemlig både talent og tålmodighed at lægge herregårdssten. Men bliver disse herregårdssten ordentligt lagt fra starten af, så vil man til gengæld kunne nyde et flot resultat i rigtig mange år fremover.

Hvilken type belægningssten skal man vælge?

Selv hvis man har besluttet sig for at anvende de populære herregårdssten, så er der igen flere muligheder at vælge imellem. Herregårdssten findes i mange forskellige farver og former, og man bør jo også være klar over tykkelsen på stenene. En indkørsel skal nemlig kunne holde til en ret stor belastning fra køretøjer, så der bør man vælge de tykkeste herregårdssten på minimum 6 cm tykkelse. Men til terrassen eller gangstierne kan man sagtens vælge en lidt tyndere model, idet belastningen her er væsentligt mindre. Desuden skal man også være klar over belægningen under herregårdsstenene. Især er dette vigtigt for indkørsler, idet her er underlaget meget afgørende for, hvordan stenene kommer til at ligge efter nogle år. Det er meget ærgerligt, hvis der efter få år kommer hjulspor eller uønskede fordybninger i belægningen.

Forskellige typer af herregårdssten

Når du har valgt tykkelsen på din belægningssten, så skal du nu beslutte dig for udformningen af stenen. Hvilken facon skal den have? Der er rigtig mange muligheder. Du kan også vælge at blande flere størrelser sammen, det giver liv til belægningen, og du kan lægge mange forskellige mønstre. Nogle cementstøberier har færdige belægninger, der allerede er blandet i størrelserne, så det er muligt at se, hvordan det færdige resultat bliver. Der er også mulighed for at lægge stenene i mønster. Man kan vælge at blande fliser i beton med chaussesten i granit. Men husk på at disse akavede brosten er meget sværere at lægge, idet du hele tiden skal vende og dreje alle stenene for at få et acceptabelt resultat. De skæve mål gør også, at du er nødt til enten at skrabe i underlaget eller fylde grus på for at få en jævn overflade. Alt det arbejde sparer du, hvis du vælger beton versionen. Med granit udgaven får du desuden meget brede fuger, hvor der er plads til at mos og ukrudt lystigt kan formere sig. Den slags slipper du også for ved at vælge herregårdsstene af beton. Med disse betonsten kan man også vælge de gammeldags sildebens mønster, som igen er blevet populært. Dette mønster kan endda nemt blandes med firkantede betonsten. Hvis du har besluttet dig for at benytte herregårdssten så kan du finde et stort udvalg til billige penge her.

Billede: Rictor Norton & David Allen