At dyrke planter og afgrøder i drivhus er noget af det vi elsker at skrive om her på Inos, og stod det til os skulle der uden tvivl stå et drivhus i enhver baghave. Men selvom man kan komme langt med et glashus i haven, hvor planter frodigt og ubekymret vokser fra det tidlige forår til sene efterår, så ændrer det ikke på det faktum, at vækstlys kan være nødvendigt for nogle planters overlevelse.

 

Hold planterne i live med vækstlys

Holder man f.eks. af at dyrke chili og citrusfrugter, så vil man opleve at de mange og lange mørke vintermåneder er hårde for dem at komme igennem. Mange oplever således også, at deres citrontræer taber bladene og bliver helt sørgelig at se på. Det sker dels fordi temperaturen ændrer sig, og fordi de nu får så få antal timer med sollys i forhold til hvad de har behov for.

Nu tænker du måske at vi med vækstlys mener, at man blot skal placere et par almindelige lamper over planterne, men det er altså ikke tilfældet. For at planter får den nødvendige lysmængde der giver vækst, skal man have fx LED vækstlys der giver blåt og rødt lys. Vækstlyset giver dig ligeledes et forspring på forspiring, og hvor man normalt ville kunne nå helt hen i sensommeren før ens chili der blev sået sen vinter giver det afkast man havde drømt om – og her kan denne type lys altså speede processen op på helt nye frø, eller få forrige sæsons planter til at overleve.

Hvilke lamper man skal vælge er til gengæld lidt af en videnskab, og for mange er det noget der skal prøves af før man kan vurdere om det lever op til ens forventninger. Et råd er, ikke at købe noget der er alt for billigt fra start, hvis man alligevel i sidste ende gerne vil have noget af god kvalitet og dermed skal poste endnu flere penge i projektet.