Skab masser af grønt miljø med krukker

Man kan nemt anvende både store og små krukker til at indrette sit hjem, og det gælder endda både indendørs samt ude i haven eller på terrassen. Det er faktisk muligt at dyrke flotte blomster, store grønne stueplanter, nytteplanter, buske eller træer i forskellige udformninger af krukker. Man kan endda dyrke kartofler i store krukker, så der er virkelig mulighed for at udvide sin bolig med flotte blomster i krukker, hvilket altid er med til at pynte op i hjemmet. Med tiden kan man udvide med flere krukker, samt små træer og andre beplantninger okser op og bliver store og kraftige, således man kan bygge et læhegn omkring terrassen eller til at afskærme sin have.

Fordele ved at anvende krukker

Krukker har blandt andet følgende fordele:

  • De kan nemt placeres et passende sted
  • De kan placeres på de fleste underlag
  • De kan hænges op i lofterne
  • Nemme at vande
  • Meget flotte og dekorative

Ulemper ved at anvende krukker

Der findes naturligvis også nogle ulemper i forbindelse med at have beplantninger i krukker:

  • De kan være ret kostbare at indkøbe
  • De kan være meget tunge at flytte
  • Begrænset plads til blomster og planter i en krukke
  • De skal flyttes indenfor om vinteren

Konklusion om anvendelsen af krukker

Så der er naturligvis visse hensyn at tage, før man beslutter sig til at investere i krukker. Hvis man kan leve med de få ulemper, så kan man med succes anvende krukker til mange formål i sin bolig. Man skal naturligvis ikke dyrke hele sin urtehave i krukker, da det er meget mere praktisk og økonomisk at dyrke kartofler, gulerødder og radiser i bede i haven. Men det kan være en god ide at plante visse blomster, småbuske og træer i forskellige krukker, således man stille og roligt med tiden for opbygget en flot permanent beplantning, som både pynter og er praktisk indrettet i hverdagen.

Angående krukker om vinteren

Som før nævnt så kan mange blomster og planter ikke klare nattefrosten om vinteren, så i disse måneder skal man tage ekstra vare på sine krukker. De bær flyttes indenfor i et drivhus eller i en udestue, hvor de kan stå en rimelig temperatur. Planternes rodnet skal beskyttes, således planterne ikke dør. Planter i krukker er nemlig mere udsatte for frost end planter i havejorden. I krukkerne modtager planternes rodnet nemlig direkte frost fra alle sider og ikke kun fra oven, som det er tilfældet i et bed. Derfor er det primære formål med vinterdækning at beskytte plantens rødder. Desuden bør selve planten også vinterdækkes, når der er tale om sarte planter. Flotte palmer, roser eller stammede træer kan slet ikke tåle frost overhovedet. Man bør beskytte rodnettet ved at dække det med et beskyttende lag af enten bobleplastik, fiberdug, halmmåtte, kokosmåtte eller sækkelærred. Man bør altid mindst bruge dobbelt lag af beskyttelse. Det er temmelig let at vintersikre sine planter i krukkerne, idet man blot fjerner krukkens underfad, således vandet ikke fryser til is. Krukken skal jo flyttes i læ, hvorefter man blot placerer krukken ovenpå den beskyttende dug, som bagefter trækkes op om krukken og bindes rundt om stammen eller rodhalsen med snor. Dette må ikke gøres for stramt, da det kan beskadige planten. Hvis du er i tvivl bær du tale med en gartner, som vil kunne give dig gode råd om at vintersikre dine planter, således de er klar igen til næste sæson i fuldt flor.

Billede: luis perez

About Inos

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *