Når du tænker på en udestue, vil tankerne oftest ledes hen på ældre huse med faldefærdige udestuer. Nogle rager sågar udestuer ned, når de køber et gammelt hus. Heldigvis ser vi også en tendens, der går i en helt anden retning. I stedet for udestuer taler vi i dag om orangerier, som mere og mere bliver en integreret del af huset.

Der er en tendens til, at vi fylder vores vindueskarme med planter i alle afskygninger. Unge mennesker bytter stiklinger, som vores bedsteforældre gjorde det. Der er en kæmpe tilfredsstillelse ved at se noget gro, så vi vil gerne have naturen ind i vores hjem.

Når ude og inde smelter sammen

Der bliver flere mennesker i byerne, og vi ønsker alle grønne oaser i vores lejligheder og i vores huse. Derfor er udestuerne på gentog. Det danske klima er uforudsigeligt, så er den danske sommer regnfuld, får vi ikke så meget ud af smukke, åbne haver. En udestue giver os derimod muligheden for at smelte ude og inde sammen, så vi får sommeren ind i stuerne.

En helt klar tendens er også glasvægge, der kan skubbes til side, så du ikke længere fysisk fornemmer grænsen mellem inde og ude. Det vil ofte være en dyr løsning, og det er de færreste, der har råd til. Der findes heldigvis andre alternativer for dig, som ønsker at tage haven ind i din udestue.

Udestue – sådan indretter du den

Det første, som du skal klarlægge, når du skal indrette din udestue, er, hvad formålet med den skal være. Er den kun for dig, skal du indrette den med få møbler og en masse planter, der lever godt, når de bliver badet i sollys.

Har du en stor udestue, og skal den også bruges, når du har gæster, kan du med fordele finde et stort langbord med en masse tilhørende stole. En grøn udestue er perfekt til store selskaber, og alle vil elske det. Din udestue skal indrettes spartansk, så planterne får lov at være i centrum. I hvert fald hvis du er hoppet med på orangerie-bølgen. Planterne skal gerne have rum til at klatre og sprede sig. Derved vil du føle, at du sidder midt i naturen – fordelen er blot, at du ikke bliver våd, når det regner.