Er du træt af den samme gamle trummerum i dit hjem, hvor kattebakken med kattegrus står i vejen, dørkarmen har brug for en ny klat maling og spisestolene trænger til en udskiftning, kan en ny indretning være startskuddet til mere overskud i din bolig. Et godt sted at starte med en forfriskende makeover er på dine vægge, for de trækker opmærksomheden væk fra de andre ting, som halter i dit hjem. Du har sikkert ligesom så mange andre hængt billeder på væggene, men læs med her og find ud af, hvordan du kan give din bolig kant og karakter med kreative vægudsmykninger.

Skab liv med planter

Pilea, Monstera, Violinfigen. Det er sikkert ikke gået mange boligentusiasters næse forbi, at planter længe har været hotte i indretningen. Og det med god grund. Planter i alle afskygninger giver hjemmet atmosfære og liv – og i mange tilfælde også et bedre indeklima. Men planter er også enormt dekorative og nogle nærmest skulpturelle, når deres blade majestætisk skyder i vejret. De har hængt fra lofter, stået på borde, vindueskarme og gulve. Men hvorfor ikke bruge dem som dekorationer på væggen. Det er især en god måde at få planter ind, hvis du ikke har meget gulv- eller vinduesplads.

Hæng et gitter op på væggen, så du kan hænge krukker op på den. På den måde udnytter du kubikmeterne frem for kvadratmeterne – og det kan særligt være en fordel i små hjem. Men det er også en god måde at skabe en anderledes vægindretning end de traditionelle billeder i rammer. Du laver med denne idé dit eget plantekunstværk på væggen.

Spejl rummets bedste træk

Spejle reflekterer lyset. Og derfor er det igen et godt indretningstip at hænge spejle på væggen, hvis du bor småt. For med dem fremstår rummet nemlig større. Men spejle er ikke bare praktiske, de er også smukke på væggen.

Gå eksempelvis efter et såkaldt solspejl eller et andet i en kreativ form. Det giver rummet blikfang. Er du mere til en traditionel form som et rundt, ovalt eller firkantet, skal du naturligvis vælge det. Men det er også smukt at kombinere de klassiske former med spejle i utraditionelle og skæve former, så du ligesom med planterne kreerer dit eget mesterværk.

Lav et udstillingsvindue

En sjov og anderledes måde at udsmykke dine vægge på kan være som et udstillingsvindue. Det kan eksempelvis være dine børns tegninger eller perlekreationer, som du hænger op på en stålwire på væggen. Det giver rummet masser af personlighed, fordi du ikke er bange for at dekorere væggen med ting, der betyder noget.

Hvis du altid har stået meget på ski, er det oplagt at hænge et par ski på væggen. Gå gerne efter nogle gamle varianter i træ – det gør rummet karakterfuldt. Hæng dem eksempelvis i entréen, og brug dem som knager til overtøj, så får de både en dekorativ og praktisk funktion.

Hæng tekstiler på væggen

Tekstiler hører ikke bare til på gulvet og i sofaen og på stolen. De er også meget anvendelige som en anderledes vægdekoration. Vægtæpper er en god måde at give væggen varme, liv og hygge – og de findes i et hav af farver og mønstre. Hvis du er ferm med garn, kan du også selv hækle dit eget væghængte tæppe og tilføre endnu mere personlighed til indretningen.

Som bonus giver vægtæpper også en bedre akustik i rummet, fordi bløde materialer sluger en del af lyden. Derfor får du både smukke dekorationer og et bedre indeklima, hvis du hænger et tæppe på væggen.

Find finurlige loppefund

Ude på alverdens loppemarkeder og genbrugsbutikker ligger der guldgruber, når det gælder unikke genstande til hjemmet. Det handler bare om at lade fantasien få frit spil. Led eksempelvis efter en klassisk amagerhylde, og mal den i en skæv farve, og pynt den med planter, lamper og lignende.

Er du glad for den nordiske stil, vil små gevirer smelte smukt sammen med din øvrige indretning. Hæng gerne flere sammen på væggen i et tilfældigt mønster.