Lamper er ikke bare smukke, de er også nødvendige i ethvert hjem. Men det kan også være svært at vælge, hvilke lamper der passer bedst ind i de enkelte rum. For det er ikke bare designet, der skal spille. Det skal funktionen også. Få her gode råd til at vælge de rigtige lamper til dit hjem.

Pæren er afgørende for lysstyrken

Det er selvsagt pæren, der afgør, hvor kraftigt en lampe lyser. Og det er forskelligt fra rum til rum, hvor kraftigt et lys du har brug for. Gør derfor op med dig selv, hvilket behov du har for belysning i rummet. Der er eksempelvis forskel på belysning i din stue og på dit kontor.

I stedet for at kigge på WATT skal du kigge på LUMEN, når du vælger din pære. Det er nemlig udtryk for den lysintensitet, pæren har. Du skal samtidig være opmærksom på, om du har brug for et koldt eller hvidt lys i rummet.

Belysning i badeværelset

Du skal sørge for et godt lys i badeværelset. Særligt hvis du lægger makeup. Har du ikke et godt lys, kan det ende med en lidt for kraftig rouge på kinderne og et generelt unaturligt resultat.

Sørg derfor for at hænge en lampe op, der lyser fronten af dit ansigt op. Mange hænger spots i loftet, men det lyser ikke fronten af ansigtet op og kan på den måde kaste unaturlige skygger i ansigtet.

Belysning i køkken

Køkkenet er en form for et arbejdsrum. Derfor skal du have godt med lys her – især når du har med skarpe knive at gøre. Sørg for god belysning over dit arbejdsbord – eksempelvis med et par pendler – og ved ovnen. Lyset må gerne være køligt, så kan du nemlig bedst se, hvad du laver.

Husk i øvrigt at hænge lamperne i en højde, så de ikke generer dig, når du arbejder.

Belysning i soveværelset

I soveværelset har du ikke brug for skarp belysning. Her gælder det i stedet om at falde lidt til ro med rar og behagelig hyggebelysning. Derfor er det en god idé at vælge lamper med varmt lys – det gør dig nemlig mere afslappet og træt end hårdt, koldt lys.

Hæng gerne en loftlampe, der kan udsende diffust lys, i loftet. Og suppler eventuelt med et par læselamper, som giver et mere lokalt lys, hvis du elsker at læse, inden du går i seng.

Belysning i kontor

Har du et hjemmekontor, sætter det ekstra store krav til belysningen i rummet. Her er det vigtigt med en god skrivebordslampe, der kan udsende et koncentreret, lokalt lys, frem for et diffust og generelt lys ud i rummet.

Det er tilmed vigtigt, at lyset er koldt i stedet for varmt. Det varme lys kan gøre dig træt og døsig, hvorimod koldt lys gør dig mere vågen og veloplagt til dit arbejde.

Belysning i stuen

I din stue kan der være forskellige behov for belysning. Mange har nemlig en kombineret spise- og dagligstue. Over spisebordet skal du have en lampe, der hverken udsender et for skarpt eller for svagt lys. Og så skal du huske at hænge lampen i en højde, hvor den ikke generer, når du samles med familie eller venner. En god tommelfingerregel er ca. 50-60 cm over bordet.

Når stuen til gengæld skal danne rammen om tv-hygge, skal der et blødt og hyggeligt lys til. Det kan du få med en standerlampe ved siden af sofaen i hjørnet. Husk her et varmt lys og lavere LUMEN, så du får den helt rigtige hyggelige stemning ind.